torstai 24. marraskuuta 2011

allergia-asioita ja joulu-koristeluita

Ajattelin laittaa kuvia meidän kotiin pikkuhiljaa hiipivistä jouluisista tunnelmista, ja samalla jorista näistä meidän perheen ruoka asioista.

kuka hyppäsi lyhtyyn?
Nimittäin kyllä se on kuulkaa niin että allergia-perheen kotiäidin päivistä kuluu sentään pitkät pätkät keittiössä.
Meillä kun on vähän noita rajoitteita. Ja mä en suostu tekemään monia ruokia, vaan laitan aina sellaista jota kaikki saa syödä. Aatu pikkuiselle sentään vielä teen omat mössöt. No, joskus saataan piheyttäni keittää gluteinittomat ja vehnä makaroonit erikseen, mutta soosi on sitten sama. Emman kouluruokailua lukuun ottamatta kaikki syövät kaikki ruuat kotona. Yleensä mies tuo Leevin kerhosta ja tulee samalla lounaalle kotiin, toisinaan syö toki muuallakin, riippuen työpäivästä.
omppu-poika pääsi keittiön kulmalle 

Ihan rajoitteet listatakseni näillä mennään:
Emma: pois possu, sipuli, sitrukset (näistäkin vain lievää oiretta että allergiat alkaa olla väistyneet, jee!!! kouluikään mennessä, kuten tavoite on ollut)
Leevi: pois possu, sipuli, sitrukset, kotimaiset viljat (kaura ja ruis pieninä annoksina toisinaan käy), maito, muut kalat paitsi seiti ja tonnikala (joita syövät mummoloissa koska olen itse niin allerginen kalalle etten voi niitä valmistaa)
Mies: on henkisesti allerginen sienille ja kalalle (ellei ole tosi hyvin piilotettu ruokaan)
Aatu: viljoista käy riisi, tattari, hirssi; (pois kaikki kotimaiset viljat) lihoista poro, hirvi, kana, kalkkuna(pois possu, nauta, kalat); marjoista, hedelmistä ja kasviksista kaikki testatut paitsi peruna, porkkana, mansikka.(onneksi peruna tärkkelyksenä käy, siis perunajauhon verran kiisselissä) Maitoaltistuksessa sai voimakkaan reaktion millistä tuttelia joten kaikki maitoon viittaava kokonaisuudessaan pois.
Omat allergiat: vehnä, kalat ja äyriäiset (myös haju), sipuli, sitrukset, possu, pähkinät (ennen olin sairasteleva atoopikko, todella pahoilla ihottumilla, mutta kaikki on pois kun en syö näitä)
Imetyksen takia omasta ruokavaliosta lisäksi pois kokonaan maito ja porkkana, munaa ja ruista voi syödä vain vähän.
Herra-Aatu auttoi koristeiden purkamisessa laatikoista

Että tallaisten rajoitusten pohjalta kun ruokaa laittaa niin sanomattakin on selvää että ensimmäistäkään sopivaa einestä, josta kaikki vielä tykkäisi, ei ole. KAIKESSA kun on vehnäjauhoa tai maitoa.
Testi niille joita ruokarajoitteet ei normaalisti koske:
Moniko tänään syömistäsi ruuista läpäisisi tuon seulan? niinpä.
Että aika paljon sitä tulee kokattua ja leivottua. :) Ja vielä kun periaatteessa sitten haluan suosi mahdollisiiman puhdasta ruokaa, kotimaisia, luomua, laadukaita elintarvikkeita niin ei se ruoka-puoli ihan halvaksikaan tule. Mutta elämä on.

 Toisaalta uskon, että kun tämä ravinto-puoli on kunnossa me pysytään aika hyvin terveenä. Lapset ei montaa sairaslomapäivää vuodessa ole oleet kotona. Allerginenkin voi olla muuten terve ja vahva jos kroppa ei ole kokoajan kauhealla rasituksella väärien ruokien ja lisäainemössöjen takia. Ja itse en kovin suurena ongelmana näitä allergioita osaa edes pitää. Meillä on kaikilla toimivat jalat ja kädet, kaikki oikeasti kunnossa. Ja onneksi hyviä ihania ruokia on maailma täynnä vaikkei sitä vehnää söisikään!
Lasten askartelut pääsevät aina kunnia paikoille
Mun ratkaisu on ollut myöskin kokeilla vauvoille sopivia ruokia mielummin kuin apteekin "maitoja". Kela kun vaatii aivan mielettömän rumban siihen että sopiva korvike korvataan, olen mielummin imettänyt. Se kun on onnekseni sujunut. Leevin imetysaikana ruokavalio oli melko rajoitettu, mutta ravitsemusterapeutti seurasi meidän ruokavaliota 3 kk välein ja laski että saan hyvin kaikkia ravintoaineita, niin että maitokin pysyy tarpeeksi ravitsevana ja voin itse hyvin (niinkuin oon aina imetysdietillä voinut). Allergisille suositellaan 2 v erityiskorviketta tai imetystä. Aivan 2-vuotiaaksi saakka ei meillä sentään oo tissitelty mutta melko pitkään kuitenkin. Että vastoin kaikkia ennakko-odotuksia melkoisen imettäjä-naisen mustakin on sitten elämä tehnyt. Mulle se on kuitenkin ollut ihan luonnollista ja kaikkiaan ok.
Meillä siis näin.

Allergia on aina koettelemus perheelle. Mutta ei siitä tarvitse tehdä sen isompaa ongelmaa kuin se oikeasti on. Vähän luovuutta ja ennakointia (ja loputonta eväiden pakkaamista) se vaatii, mutta toisaalta sitä löytää vaikka mitä ihania ruokia kun ei tottumuksesta syö sitä mikä helpoiten valtavirran mukana löytyy.

Tämä kuitenkin selventänee noita vähän erilaisempia reseptejä joita mun blogista toisinaan löytyy! ;)
Ja mä en halua arvostella kenenkään muun valintoja tai esitellä meidän perheen ratkaisua esim imetyksen ja äidin dietin suhteen ainoana oikeana. Itse on rampattu aika monilla yksityislääkäreillä ja spesialisteilla, ja tutkimukset ja artikkelit aiheista on tutkittu. Niiden pohjalta on päädytty meillä elämään näin. Toiset suosii nopeaa korvikkeille siirtymistä, rankkaa jatkuvaa altistusta jne. Mutta tämä blogi nyt omanapaisesti kertoo meidän kodista ja meidän perheen elämästä.
Toivottavasti joku saa myös vertaistukea - lasten allergiat ei ole maailmanloppu. Päinvastoin, koko perhe voi löytää entistä paremman ja terveellisemmän ruokavalion. Mahdollisuus se on tämäkin, jos valvottujen öiden aiheuttamien silmäpussien takaa jaksaa oikein sillä silmällä asiaa tihrustaa! ;)

Näiden jouluisten kuvien myötä toivotan kaikille mukavaa loppuviikkoa. Jos olisi pakkasta tänään olisi saatukkin tosi paljon lunta! Eiköhän se valkea joulu sieltä vielä tule. Siihen asti fiilistellään joulun odotusta sisällä.
<3 Taina
ps. tässä työn alla oleva projekti josta toivottavasti pian lisää:

3 kommenttia:

 1. Ihania fiiliksiä. Ja olen samaa mieltä ruokajutuista. Itse on pakko tehdä, jos ruokavalio on kovin rajoitteinen, mutta kaikkeen tottuu ja samalla vaivalla tekee "erikoimpaa, valtavirrasta poikkeavaa" ruokaa kuin muutakin tavallista ruokaa. Ehkä se suurin juttu on just siinä, ettei voi käyttää niitä eineksiä, vaikka kuinka haluttais väsyn hetkellä, mutta yleensä on joku hyväksi havaittu juttu vaikka pikaravintolassa tms., jonka voi napata mukaan. Suunnitelmallisuus on musta allergisen elämä a ja o.

  Jään odottelemaan mitä kankaista syntyy. :)
  S

  <3 Sanna

  VastaaPoista
 2. Voihan allergiat! Hienoa että Emmalla ne on jo noin hyvällä mallilla :)
  Ja totta, allergiaoiden kanssa on ihan helppo elää, sitten kun ne sopivat ruoat löytyy ja tasapaino ruokiin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Enpä muistanutkaan mitä kaikkea se allergiaelämä tuo tullessaan. Aika kultaa muistot.. Meillä on jo parin vuoden ajan sopinu ihan kaikki, mutta kun ruoka-allergiat väistyi tuli mukanaan siitepöly, eläinallergiat ja astma. Nykypäivänä valikoimaa todella on, ja kekseliäisyydellä ja vaivalla saa tehtyä mitä vaan. Mutta aikaa se todellakin vie!

  VastaaPoista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!