sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Mitä tarjota allergisille vieraille?

Meillä noudaltellaan näitä kaikkia ruoka-valioita. On allergioita jos joka lähtöön, lapsilla onneksi pikkuhiljaa pois väistyviä, mulla iän myötä muutama juttu jäänyt ruokavaliosta pois. Imetysdieteillä allergisia ipanoita imettäessä on välillä ollut tiukkaakin, tän viimeisimmän tekeleen kanssa ei tarvi onneksi pitää pois kuin maito omasta ruokavaliosta.

Mulle allergiaruokien laittaminen ja allergia leivonnaiset on sitä "normaalia", en mä enää osaisi "tavallisia ruokia" varmaan käyttääkkään.






Meille tää siis ei ole ongelma (no, ehkä kaupan kassalla, koska nää meidän eväät toki maksaa normaalia enemmän). Mutta kylään mennessä on aina sitä ihmetelyä - mitä teille voi tarjota?
Onneksi ei oo ikinä jääty näppejä nuolemaan ystävien luona, aina sitä jokainen jotain osaa varata kun kysyy. Omat kamut jo toki tietääkin mitä me syödään, mutta aina jollekkin tuttavapiiriin putkahtelee lisää allergialaisia.
Koska tää on niin monesti multa kysytty juttu ajattelin tehdä aiheesta postauksen.
Muutama nyrkkisääntö: 
- Vilja-allergiselle ei käy välttämättä kaikki kaupan gluteenittomat tuotteet. Varsinkin lapsuusiän vilja-allergisille ei käy vehnätärkkelys ja kaura jotka keliakikoille käyvät.
- Maito-allerginen ei siedä mitään maidon osia. Vaikka siis laktoosi olisi poistettu jää jäljelle ne proteiinit jotka yleensä maitoallergian tekee. Korvaavia tuotteita on riisi-, soija- ja kaura maidot, kysy mikä vieraallesi on sopiva jos sellaista tarvitset tarjottaviin.

Yleensä kukaan allerginen, en ainakaan minä, oleta että kovasti on lähdetty leipomaan ja montaa lajia varaamaan. Mutta toki kohteliasta on napata kauppareissulta mukaan JOTAIN niille allergisillekkin vieraille, ainakin jos muillekkin jotain varaa. Jos allergialais-vieraat on lapsia, olisi toki kiva että kaikille lapsille olisi jotain saman henkistä, jos ei ihan samaa. Esim jos muut syö montaa lajia vehnäisiä pikkuleipiä niin ostaa sitten jotkut piparit myös sille ruoka-vammaiselle. Kun ei se sen syy ole, ja lapset ei aina ymmärrä näitä tilanteita. Ja äidit ei halua että seuraavat yöt itketään vatsakipuja.




Yleensä varmoja valintoja ovat mm:
- Semper Kola-keksit. maidottomia, munattomia, luontaisesti gluteenittomia, melko monille sopivia.

- Karkit joissa ei ole vehnätärkkelystä tai maitojauhetta, kuten Hedelmä Aakkoset ja Vihreät Kuulat. (Suurimmassa osassa on, kannattaa lukea ne pienet präntit.)

Jäätelö toimii aina. Sorbettia, riisi-, soija tai kaura jäätelöitä löytyy nykyään joka kaupan pakastealtaasta.
Päälle vaikka pakastemarjoja ja herkku on valmis! Ja nää kyllä maistuu ihan kaikillekkin.













Ja koska tänäkin viikonloppuna multa on sähköpostitse kamut kyselleet yhtä reseptiä, ajattelinkin laittaa sen tänne. Josko muillekkin olisi iloa. Tässä mun "bravuuri", ja olkaas hyvät Maarit ja Bianca! :)

"Kaikettomat muffissit"
(maidoton, munaton, luontaisesti gluteeniton, soijaton)
1,5 dl juoksevaa Sunnuntaita tai öljyä
2 dl sokeria
2 dl vettä
2 tl leivinjauhetta
5 dl sopivia jauhoja (esim Semper Fin-Mix tai hieno riisi jauho)

Ainekset sekaisin ja esim. silikoni-muffinssivuokiin tai piirakkavuokaan.
Sopivat täytteet päälle (usein esim. mustikka, vadelma, säilyke päärynä tai -persikka käy) (ja maistuu!)
Uunissa 200 C n. 10 min.

Toimii niin allergialaisille kuin taviksillekkin. Ja on helppo ja nopea tehdä. Parasta tuoreena.

Kas niin. Ei se niin vaikeaa ole! ;)
Välillä joutuu tuoteselosteita lukemaan, mutta kysy rohkeasti mikä vieraille sopii, ja näillä pääsee jo aika pitkälle!
Mukavaa maistuvaa viikkoa kaikille!
Taina

ps. kaikki kuvat netistä. näistä muffareista ei nyt ollut tähän hätään mitään kivaa -ei jo julkaistua- kuvaa. :)

11 kommenttia:

  1. just eilen tein munattoman piirakan, kun meidän yhdellä pojulla alakaa kutittaan kun syö leipomuksia , jossa on käytetty munaa, extempore korvasin vaan munan rahkalla ja ihan jees tuli :)
    mutta kuulema on olemassa jotain kananmunan korvikettakin ... vois testata
    Ja muuten blogissani on sulle tunnustus :) käy nappaan ja laita eteenpäin :)

    VastaaPoista
  2. Kurkkimuksella! Monet allergialeivonnaiset on tosi hyviä "tavalliseenkin suuhun".

    Ihanaa ja aurinkoista talvipäivää!

    Sanna

    VastaaPoista
  3. Meillä oli jonkun aikaa "munaton, maidoton, soijaton" plus läjä kavereita. Leipominen oli kyllä mielenkiintoista. Pelastuksena oli ainakin mokkapaloista Pirkan Allergisen mokkapalat ( http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/24152-allergisen-mokkapalat ) ja tuo toimi myös kun vehnäjauhot vaihtoi perunajauhoihin/gluteenittomiin. Aika taiteilua tuo kyllä on, hattua nostan!

    VastaaPoista
  4. Bianca: ollos hyvä!
    KoivukujanRikka: kiitos tunnustuksesta! Meillä ei käy rahkakaan mutta korvaan munan yleensä hedelmäsoseilla tai survotulla banaanilla. Sitä Loporfin-kananmunankorviketta en oikein ikinä ihastunut käyttämään.
    Halit myös Sannalle! <3
    Ja toiselle Sannalle kiitos reseptistä, just on täällä mokkapaloja vonguttu!

    VastaaPoista
  5. Hei, kiitos sinulle tästä :) Pari viikkoa sitten meillä kävi vieraita joita allergiat kurjasti riepottelee, huomasin että helposti meni sormi suuhun.Useassa valmistuotteessa mitkä muutoin olisi ollut ok niin tuoteselosteesta löytyi manteli. Selvittiin, mutta täpärästi. Kirjaan mieluusti nämä vinkit ylös, kiitos :)

    VastaaPoista
  6. Hei Marie Elisabeth, tosi kiva jos vinkeistä on iloa ja apua!

    VastaaPoista
  7. Juu ei ole helppoa keksiä allergisille herkkuja, kiitos näistäkin vinkeistä ja mukavaa viikkoa sinne! :)

    VastaaPoista
  8. Tänään olis tarkoitus näitä tehdä. saanko viedä ohjeen leivontablogiini? Tietysti linkitän mistä olen ohjeen saanut ;)

    VastaaPoista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!