maanantai 29. heinäkuuta 2013

Matkakertomus osa 3/3 sekä ajatuksia telttailusta lasten kanssa



Tässä kolmas ja viimeinen postaus meidän kaikkiaan 2,5 viikkoa kestäneestä reissusta.

Itselle vähän muistiin juttuja ensi kesän reissua varten,
ja toivottavasti näistä joku saa vinkkiä myös omien matkojen suunnitteluun!
 
Loppuun kirjoitin pienen jutun telttailusta lasten kanssa sekä kirjoittelin vastauksia kysymymyksiinne :)

Polkka karkki tehtaassa

Laivalla saavuimme siis Tanskasta Ruotsiin ja ajelimme Grennan kaupunkiin.
Kaupunki on kuuluisa polkka-karkeistaan ja ottaakin aiheesta kaiken irti!
Karkin valmistusta pääse seuraamaan monessa karkkikaupassa ja hyviähän ne toki ovatkin.

 
Kaupunki on pieni ja viihtyisä ja leirinätalueissa löytyy useampi hyvä vaihtoehto.
Bensa-asemaa Grennassa ei ole, jonka johdosta koimme muutaman jännittävän hetken... mutta polltoainetta lopulta saatiin ja matka pääsi jatkumaan.

Kaupungin laidalla on myös vaikuttavat Brahehusin linnanrauniot.

Braheus
Braheus

 Viimeiset pari yötä kyläilimme Tukholman liepeillä siskoni nuorten (aikuisten) lasten luona jotka olivat kotona kesätöiden vuoksi.
Keskustaan ei viitsitty lähteä ollenkaan lasten kanssa kun kesäkuussa siellä tuli juuri pyörittyä,
 vaan vietettiin aikaa lähirannoilla, puistoissa ja minigolffaamassa.

Mukavia Tukholma kohteita lapsiperheille voisin kuitenkin mainita muutaman:
Tällä kertaa meillä aika kului kuitenkin ihan rupatellessa ilman kummempia ohjelmia.


  



Kotiin palattiin Gracen päivälaivalla joten ehdimme ottaa kaiken irti puffetista, leikkipaikoista ja lasten ohjelmasta discoineen päivineen.

 Otimme päiväksikin kunnon hytin jossa päästiin päiväunille ja juuri ennen satamaan saapumista lapset suihkun kautta puhtaisiin vaateisiin niin että vihdoin myöhään kotona pääsi suoraan sänkyyn.

 
 Oma mukavuusalueeni sijaitsee siellä missä lapset ovat aina puhtaissa, yhteensointuvissa silitetyissä vaatteissa, syövät viisi ravitsevaa lautasmallin mukaista ateriaa päivässä saippuoiduin käsin ja menevät illalla ajoissa nukkumaan, hedelmät pestään ennen syömistä, ehdin urheilla vähintään joka toinen päivä ja aamuisin kampaan tukan, pesen kasvot ja meikkaan vähän.

Camping- ja reissumeiningissä sitä aina kummasti venyttelee omia mukavuusalueensa rajoja kun aamulla talsii tukka pystyssä pyjamissa leirintäalueen vessalle kakkapotta toisessa ja hammasharja toisessa kädessä ja huomaa klo 12 ettei ole edes katsonut peiliin koko päivänä, kun kaupungille lähtiessä huomaa että se ainoa käsilaukku ei sovi pätkääkään muuhun asuun mutta mentävä on, lapset voivat katsoa kolme tuntia putkeen elokuvia kun pitää ajella autolla joku pidempi pätkä ja hampurilaisia tai grilliruokaa syödään yli viikko putkeen.

Ja hyvä niin, oma rajojaan ja tapojaan pitkääkin joskus vähän ravistella.

meikkihetki, pottahetki, kohta taas karavaani kulkee...

Matkalla tuli kellotettua, että leirin pystyttämisessä meni tasan puoli tuntia. Siinä ajassa oli teltta pystyssä, jääkaappi töpselissä, pedit pedattu ja huonekalut kasassa, ja lapset olivat ehtineet käydä tutustumassa ja koerenkuttamassa leikkipaikat.
Onhan tuossa toki enemmän vaivaa kuin hotellin sisäänkirjautumisessa,
mutta toisaalta jos hintaa tulee yölle 30-50 € on se kyllä pienen vaivannäön arvoistakin.

Reittimme oli suunniteltu pääpiirteittäin ja laivaliput ostettu.
Tarkkoja aikatauluja emme halunneet lyödä lukkoon vaan liikuimme ns. lasten tahtisesti eli fiilis pohjalta. Suunnitellun reitin varrelta ja lähiseuduilta oli tulostettu (tai ainakin mieleen painettu) netistä kiinnostavia pysähdyskohteita (leirintäalueita, linnoja, rantoja, puuhalandioita) ja sitten ajellessa miehen kanssa  päätettiin ns. lennossa poiketaanko johonkin.


Hyödyllistä mukana mukana oli:
  • matkajääkaappi jossa kulki perus välipalatarvikkeet 
  • pieni varasto allergiselle sopivaa kuivaelintarviketta (pastaa, näkkäriä, iskukuumennettua maitoa, keksiä..)
  • riittävästi juomapulloja täyteltäväksi tiivistemehulla tai vedellä vesikanisterin lisäksi
  • riittävästi autoviihdykettä (satu cd:itä, dvd:itä, kirjoja, tehtäväkirjoja, pikkuleluja, pientä purtavaa kuten keksejä ja rusinoita) 
  • kokoon taittuvat potkulaudat isommilla leirinätalueilla liikkumista varten
  • miellyttävät patjat, meillä oli 2 ilmalla täytettävää 150 cm leveää  ns. vieraspatjaa ja ladattava sähköpumppu, hyvät tyynyt, makuupussit sekä ylimääräiset viltit viileitä öitä varten.
  • riitävästi pyyhkeitä (ranta, suihku, kasvo) koska kuivattelu ei aina onnistunut ihan käden käänteessä
  • pyykkinaru, pyykkipoikia, pieni pussi pyykinpesuainetta
  • pattereilla toimivia ledivaloja illaksi teltan lampuiksi
  • kertakäyttöastiat, savetit ja muut kosteuspyyhesysteemit joita en yleensä käytä olivat telttaillessa aika pop
vedenhakureissulla

Turhaa mukana olivat:
  • ensiaputarvikkeet, onneksi
  • sadevaatteet ja saappaat, onneksi
  • matkafööni (en tajua mitä ajattelin, en käytä mitään föönejä tai kähertimiä edes kotona)
  • ylimääräinen kattila, trangialla pärjäsi hyvin
  • omia kirjojakaan ei paljon ehtinyt lueskella, illalla nukahdettiin melkeinpä lasten kanssa yhtäaikaa. Tosin rytmi olikin nyrjähtänyt aika myöhäiseksi
  • urheiluvaatteet ja jumppakuminauha. Kerran otin nauhan käteen ja meinasin vähän jumppailla pienimmän vieressä kun nukkui puun alla vilttipäikkyjä. Nukahdin sitten itsekkin siihen viltille ja nukuin autuaat päikyt jumppakuminauha kädessä. Kotona kyllä ehtii reenata! ;)
päiväunet


Vaatteet ja tavarat olivat pakattuna joko isoihin muovilaatikoihin jossa pysyivät kutakuinkin siistissä järjestyksessä (esim. jokaisella oma vaatelaatikko, keittiötavaralaatikko..) sekä isoihin peitonsäilytys pusseihin jotka olivat käteviä suksiboksissa (esim kaikkien tuulitakin yhdessä ja lisäviltit toisessa).


Itse olen karavaanari perheestä ja asuntovaunu olisi kyllä mukava peli tuollaisilla reissulla kanssa, ainakin jos ilmat olisivat olleet huonommat. Meillä kuitenkin mies haluaa päästä ajamaan ns. normaalisti moottoriteillä ja kaupungeissa sekä tarjota pientä seikkailua myös lapsille.
Että kaikkea ei tarvitse käsikirjoittaa etukäteen, eikä kaikki mene aina käsikirjoitusten mukaan.
Kaiken ei tarvitse olla luksusta, riittää kun on mukavaa yhdessä.


Onhan tuo telttailu kaikkiaan melkoinen ruljanssi ja lasten kanssa vaatii pitkää pinnaa ja huumoria, mutta kun on liikkeellä rennolla mielellä on se mitä mainioin tapa lomailla!

Nämä postaukset saavat nyt riittää reissujutuista tällä erää,
seuraavaksi sitten ihan muihin aiheisiin! :)

Aurinkoisia kesäpäiviä toivotteleepi
Taina


16 kommenttia:

  1. Kuulostaa todellakin upealta ja hienoa, että toiset innostuu tuosta telttailusta :)
    Lapsena ollessa me reissattiin vanhempien kanssa paljonkin teltan kanssa... se oli silloin se ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on niin halpa tapa reissata! :D ja vähän seikkailua elämään, muuten alkaa olla aika vähissä... ;D

      Poista
  2. Aivan upea tuo teidän reissu!!
    Tosi mahtava järjestelmällisyys teillä tuolla teltan sisällä! arvaa pysyiskö meillä noin... Ehkä meillä on muutama tosi sotkija enemmän ;)

    Mä olen ite telttaillu pienenä perheen kanssa. Parhaimpina muistan just nuo leirintapaikat ja se yhteisolon :) "Pahimpana" muistan taas automatkat :( Sillon ei tosin ollu mitään DVD soittimia, ja muistaakseni jossain autossa meillä ei ollut edes radiota... ilmastoinnista puhumattakaan ;)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistan kanssa caravaani reissut välimerelle ilmastoimattomalla autolla... jotenkin se ei lapsena niin haitannu, nyt kyllä varmasti haittais! :D
      Ja ei siellä teltassu nyt ihan aina tuolta näyttänyt, varmaan tiiät... ;) mutta ei sitä kaaosta viittiny tänne laittaa ;)

      Poista
  3. Kyllä teillä on vaan ollut mainio reissu! Ja hyvä idea pakata kamat noihin läpinäkyviin laatikoihin, eikä isoihin kasseihin, mistä niitä sitten joutuu penkomaan ja penkomaan. Ihana kun mainitsit nuo omat mukavuusalueesi, ja sen mitenkä telttailu niistä eroaa. Tuo on mielestäni hyvä muistaa - telttailu on ihan eri juttu, kuin kotona oleminen, tosin kuvien perusteella senkin voi tosiaan tehdä kivasti ja järjestyksessä :)

    Kiva kun viitsit kirjoittaa nämä tänne, uskon niistä olevan monellekin tietoa, inspiraatiota ja ajatusta :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi, taas <3
      Noi laatikot oli kyllä hyviä, pysyi vaatteet suht siistinä ja olivat kätevät käsitellä ja pakata. :)

      Poista
  4. Kiitti hyvistä vinkeistä! :) Me ollaan myös telttailuihmisiä, asuntoautoa/vaunua kun emme omista. Niin kuin sanoit, telttailu onnistuu lasten kanssa silloin kun asenne on kohdallaan. Vaivattovinta se ei todellakaan ei ole, mutta seikkailuhengellä se on varsin mukavaa (jos ilmatkin suosii). Meillä on ennen ollut aina pelkät retkipatjat alustana, mutta täytyypä ottaa seuraavan kerran ilmapatjat mukaan, kuulostaa miellyttävämmältä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Jyskistä ostettiin ladattava pumppu, eli ei tarvii sähköäkään ja patjat täyttyy hetkessä. Ja tosiaan on kivat nukkua ja vieraille niitä aina tarvii joka tapauksessa. mä liputan niiden puolesta kyllä!
      Hauskaa että on muitakin lasten kanssa telttailevia! :)

      Poista
  5. Kiitos näistä vinkeistä, juuri päivittelin omat Tukholman kuulumiset osa 1 :) Itsekin olemme pyörineet paljon Tukholma-Tanska akselilla, koska veljeni asunut molemmissa maissa- paljon on tuolla nähtävää ja ihan mahtava asenne kun ootte telttailemalla reissanneet! Antoi potkua itsellekin kokeilla tuota! Mukavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla olikin aivan ihanat Skansenin kuvat! :) Me on kanssa Ruotsissa siskon luona reissattu paljon mutta nyt laajennetaan kyllä "reeviiri" tuonne Tanskaan - aivan ihana maa! :)

      Poista
  6. ♥ onpa ihania nämä matkakertomuksesi!♥

    VastaaPoista
  7. Voi miten kiva reissu teillä on ollut! Ja niin kivan juttupläjäyksen olet jaksanut meille tehdä. Kivoja paikkoja ja sitten tuo sinun arkirealismisi on kerrassaan valloittavaa. Toivottavasti lasten kanssa reissaavat lukevat nämä, meillehän tuo aika on jo mennyttä. Mutta jospa joskus lastenlasten kanssa pääsisin kokeilemaan hermojani. Tuo pakkaussysteemi on huikea. Laatikkosysteemi kuulostaa hyvältä. Mitä mieltä lapset olivat reissusta, minkälaisia kommentteja tuli matkan varrella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! <3 Lapset tykkäsi aivan hirmuisesti reissusta, vain ne kaupungeissa käveleskelyt olisi voinut heidän mielestään skipata ja panostaa nekin ajat puistoiluun ja rantailuun. Mutta kaikille vähän jotain. Jonkunlainen odottamisen / "arjen" sietokyky pitää kyllä lapsilla olla koska tuollaisilla reissuilla ei kaikki aina tule ihan justiinsa ja välillä joutuu auttamaan, hoitamaan pikkuveljeä jne.
      Mutta kyllä mä suosittelen ehdottomasti, lapset on kumman sopeutuvaisia, kun vaan me aikuisetkin oltaisiin! :)

      Poista
  8. Ihanat matkakertomukset! Kauniita kuvia ja varsinkin liikkis tuo päiväunikuva teltassa! (Mäkin kun päikyistä ja nukkumisesta pidän, kuten tiedät... myös vanhana karavaanarina leirintäalue elämä on tuttua.. niin tuo kuva kosketti erityisesti!) Kiva kuulla, että reissu on ollut kaikin puolin onnistunut! Sori, paljoo ei ole tullut kommentoitua, vaikka täällä aina välillä poikkeen. Kirjoitat kivasti arjesta ja juhlasta!! ;) t. Hortta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mun ihana päikky-Hortta! Kiitos hirmuisesti kommentista, ihana kuulla että täällä käyt! <3

      Poista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!