maanantai 27. toukokuuta 2013

Mansikka-raparperi kakku ja riisisuklaat allergisille sopivina



Huippua että Bon Jovi soitti Tampereella viikonloppuna!
Ei sillä että itse ko. musiikki mun maailmaani hetkauttaisi, 
mutta sainpas ihania vieraita keikkamatkalaisista.
Ja sattumalta muutenkin.

Ystävien kanssa on kiva istahtaa kahvikupillisen 
(ja yökylä-ystävien kanssa kuplivan lasillisen)
ääreen, rupatella ja herkutella.

Vieraat on aina ihana tekosyy leipoa,
siis "vieraille ja lapsille" - ja itse sitten syön suurimman osan. ;)

Tapani mukaan teen vain leivonnaisisia jota kaikki perheenjäsenet saavat syödä.
Yleensä turvaudun tuttuihin varmoihin resepteihin,
joskus tekee mieli kokeilla jotain ihan uutta.
Perjantaina kehittelin erään houkuttelevan kuvan ja
saamani raparperinipun inspiroimana tällaisen reseptin
mukaelle muutamia eri reseptejä (Pirkka, Allergiareseptikirjat)

Ranskalaistyylinen mansikka-raparperi kakku,
maidoton, munaton, gluteeniton

Taikina
300 g pakasteperunamuusi ainesta (pelkkä peruna, esim Oolanti)
Farina piirakkapohjaseos pussi
2 dl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta 
3 dl maidotonta juoksevaa margariinia (esim Sunnuntai)

Täyte:
7 dl raparperia ohuina siivuina
500 g mansikoita (myös pakaste)
2 dl SteviaSokeria (Dansukker, myös sokeri käy)
1 dl vettä
1 dl perunajauhoa

 Koristelu:
tomusokeria, mansikoita

Aloita keittämällä  täyte.
Lisää vähän ennen kiehumista perunajauhot ja sekoittele kunnes massa pulpahtaa.
Raparperit saa jäädä koviksi koska kypsyvät vielä uunissa.
Siirrä jäähtymään.

Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen, peruna saa olla jäistä.
Vuoraa irtopohjavuoka (teflon) 2/3 taikinalla.
Laita loppu taikina kylmään.
Kumoa jäähtynyt täyte taikinalla vuorattuun vuokaan ja taiteile lopusta taikinasta täytteelle kansi.
Taikina on aika vaikea käsitellä (perus voitaikinan voisi kaulia) mutta pieniä paloja litteäksi puristelemalla täytteen saa kyllä piiloon ja taikina turpoaa uunissa yhtenäiseksi kanneksi vaikka pieniä reikiä jää.

Paistetaan 170 C uunissa 50 minuttia ja annetaan jäähtyä kokonaan ennen reunuksen irroittamista.
Koristellaan tomusokerilla ja tuoreilla mansikoilla.
Kyytipojaksi sopii mainiosti vaniljajäätelö. (maidottomana tofu tai riisi)

Hätäisen leivos tai yllätysvieraille tarjottava tämä ei ole koska noita jäähdytysvaiheita on useampia.
Mutta sanoisin että on odottelun väärtti!


 Tytön kanssa on mietitty sopivaa herkkua jota voisi itse valmistaa.
Tiedän kyllä että junior master chefit ja muutkin reippaat kotikokit
heiluu sujuvasti jo näin 9-vuotiaana kuumien peltien ja kiehuvien kattiloiden kanssa,
mutta me ollaan moiseen vähän turhan arkoja,
minä sallimaan ja tyttö uskaltamaan, ihan yksikseen.
(toki ruokaa laitetaan meillä yhdessä tai aikuisen ollessa kotona,
mutta vielä ei yksin kotona ollessa kattilat porise)

Nyt keksittiin herkku jossa ei tarvitse uunia tai painavia kuumia kattiloita.
Jota voi "leipoa" kavereiden kanssa vaikka äiti ei olisi kotona.
Tuttu klassikko, mutta toimii aina!

Riisisuklaat (maidoton, munaton, gluteeniton)

 7 dl riisimuroja
2 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
1 dl suklaatomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
125 g kookosrasvaa

Sulatetaan kookosrasva mikrokannussa miedolla teholla.
Sekoitetaan jauhoseos siivilän läpi vähän jäähtyneeseen rasvaan.
Lisätään murot ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi.
Nostellaan lusikoiden avulla muotteihin. 

Tuleva viikko tuo kevätjuhlia, retkiä ja päättäjäisiä.
Nenäliinatkin on kaivettava esiin Suvivirsiä varten....

Mukavata makiata viikkoa toivottelee
Taina

PS. Ennen kesäkuuhun siirtymistä suoritan vielä tuon arvonnan,
olethan jo muistanut osallistua? :)

8 kommenttia:

  1. Mehevän herkullinen kakku varmasti:)

    VastaaPoista
  2. suklaamakeisia meiläkin isot pojat tekee. NAMl. Terkut länsirannikolta. <3

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä hyvää piirakkaa :)

    Pus

    -Outi

    VastaaPoista
  4. Tuo kakku oli kyllä tosi hyvää :)
    Mulla on haaveena saada tänne pari raparperiä, olis niin kiva keväällä napata varsi sillon tällön :)

    VastaaPoista
  5. Voi kääk, tuota kakkua on varmaan ihan pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
  6. Oi miten herkullisen näköinen ja kuuloinen piirakka :P
    Täytyy tämäkin pitää mielessä ja joskus kokeilla, kiitos jälleen resepteistä! :)

    VastaaPoista
  7. Tuota mansikka-raparperikakkua täytyy ehdottomasti kokeilla! Nimim. kananmuna-allergisen äiti

    VastaaPoista
  8. Kiva jos reseptistä on iloa muillekkin! :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!