perjantai 11. tammikuuta 2013

Laminointi huumaa ja avaus lasten kotitöistä

Lainasin äidiltä laminointikoneen, ja olen ollut koko päivän aivan lapsellisen riemuissani tuosta vekottimesta! Tekis mieli vaan niinku laminoida vähän kaikkee.... :)

No, päädyin laminoimaan isoille lapsille "kotityökortit", kun kerta osaavat lukeakkin.
Joka päivä valitsevat yhden kotityön jonka tekeminen kuuluu kuukausirahan saantiin 
(joka on yhtä monta euroa kuin on ikävuosia, eli ihan just 7 ja 9 €).
Omien pyykkien huolehtiminen pyykkiin / kaappiin, tiskien vieminen koneeseen ym kuuluvat toki isommille lapsille automaattisesti, mutta lisäksi on joka päivällle joku helppo kotityö 
jonka saavat itse valita. 
Toki aikuinen on mukana auttamassa, varsinkin eskarilaista.

Mielestämme ei ole kohtuuton vaatimus, koska ovat kuitenkin kotona joka päivä jo klo 12-13 aikaan. Aikaa jää hyvin vielä levolle ja leikille, mutta oppivat pienestä saakka osallistumaan 
yhteisen kodin yhteisiin hommiin ja saavat vaikuttaa itse miten.Jos haluaa tienata omaa rahaa maksetaan noista hommista 50 centtiä / kpl 
mikäli valitsee tehdä useamman homman samana päivänä.
Toki pitää vähän tuomaroida ettei tiettyjä kortteja voi valita montaa päivää peräkkäin 
(helpommat hommat mitä molemmat haluaisivat, oman huoneen siivoaminen jne).

Lasten kotitöiden tekemisestä on niin paljon mielipiteitä.... toiset eivät tee yhtään, toiset paljon, toisille maksetaan kaikesta, toisille ei mistään.. 
Samoin kuin kuukausi tai viikkorahojen maksamisista ja lelujen ostelemisista.

Tällainen systeemi ehkä hieman helpottaa sitä neuvottelua kuka on "joutunut tekemään" mitäkin sekä antaa mahdollisuuden tienata rahaa esim. haaveilemaansa leluun tai tavaraan.

Miten teillä lapset osallistuvat kotitöihin, onko tiettyjä velvollisuuksia, vastuualueita tai muita systeemeitä, vai onko mielestäsi lapsuus tällaisista velvoitteista vapaata aikaa?
(saattaapi olla että sohaisen tässä muurahaispesää, mutta silti kiinnostaisi kuulla teidän perheiden systeemeistä tai muuten mielipiteistänne aiheeseen..) :)

Oikeastaan lainasin laminointikoneen kummivauveleille työnalla olevien lorukortti-lahjojen käsittelyyn, 
siihen palaan tuonnempana. :)

Kiitos kovasti vastauksistanne tuohon edelliseen postaukseen, hauska kuulla teidän ajatuksia aiheista, ja nuo tsemppaukset oikeasti piristivät kummasti!
Enää pari viikkoa saikkua, jaksaa jaksaa.....
Mukavaa viikonloppua kaikille!
Terkuin Taina

25 kommenttia:

 1. Tottakai, pienestä pitäen on yhdessä lelut kerätty, sen jälkeen he ovat saaneet tehdä sen yhdessä... En nyt tarkkaan muista, mutta joskus siinä koulujen alettua tuli viikkoraha, mikä on vuosien varrella kasvanut.
  Viikkorahaan kuuluu omanhuoneen ja yläkerran aulan ja rappusten siivoaminen ja joskus pyydän jotain pientä tekemään... se on ihan vaan avustamista, siitä ei makseta erikseen :)

  Kyllä lasten kuuluu mielestäni iän mukaan osallistua kotitöihin, mutta jokainen vanhempi sen tekee tavallaan ja tapoja on varmasti monta :) Mutta sen oon sanonut, että me vanhemmat tämän omakotitalon halusimme ja meidän se on, eli kyllä suurin työ kuuluu silti meille ;D

  Työkortit on musta hyvä idea!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mustakaan pidä siihen lähteä että kaikista kotitöistä maksetaan, omien jälkien kerääminen ja ym kuuluu ihan normi elämään. :)

   Meillä lapsilla on aina vähän kinaa että toinen joutuu muka tekeen vähemmän, skisi nää kortit nyt on toistaiseksi ainakin käytössä :)
   Mukavaa viikonloppua sinnekkin!

   Poista
 2. Mulla nyt kun on toi nelikesäinen vasta, mutta kyllä täällä jo hiljalleen aletaan jakaan työvuoroja :D
  Mun mielestä toi teidän systeemi on ihan täydellinen! Tekisin itsekin vastaavaa varmasti. On ihan oikein, että lasta "kannustetaan" jokusen sentin toivossa tekemään ihan niitä normijuttuja. Luulen, että lopulta siihen lapsikin tottuu ja tekee ne "laskuttamatta" joka hommaa.. Tai mene ja tiedä, mutta hyvä meininki Taina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikesta ei tosiaan pidä maksaa munkaan mielestä, mutta joku mahdollsuus pitää myös olla oman rahan tienaamiseen. Jos joku kallis lelu on haaveissa niin oppii säästämään ja suunnittelemaan rahankäyttöään. :)

   Poista
 3. No olen kanssasi harvinaisen samaa mieltä.

  Tietyt perusasiat kuuluu ilman muuta jokaiselle (iän mukaan harkiten tietysti) ja jos/kun maksetaan lapsille viikko/kuukausirahaa niin siihen voi asettaa "ehtoja" ja meillä on ollut samaan tapaan kotityövelvoite.

  Määritettiin yhdessä ne askareet jotka kuuluu kk-rahaan. Jos ei asioita hoida alenee kk-raha, tai jää kokonaan maksamatta ellei mitään tehdä. Joka kk on molemmille pojille tarvinnut maksaa eli asioita on tehty.

  Jos pojat tekevät selkeästi ylimääräisiä hommia sovitaan niistä tapauskohtaisesti, joskus saa extraa rahaa, toisinaan käydään "palkkoiksi" pitsalla tai sitten jotkut hommat sovitaan vaan yksinkertaisesti kuuluvan kaikille (silloin kyllä sitten teen vaikka lempiruokaa tai leivon jotain herkkua urakan päätteeksi).

  Yhteisen kodin eteen on (MINUSTA!) opittava jokaisen tekemään oma osuutensa.

  Tuo sinun tapasi käyttää työkortteja on kiva!

  Lorukorttisi näyttävät hauskoilta...Nyt tietysti mietin että pitäisköhän mun askarrella Nupulle "isosiskoksi tulemis-lahjaksi" joku samantapainen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin meilläkin välillä että tehdään joku homma porukalla ja sit vaikka haetaan pizzat. :)
   Toimivan kuulloinen systeemi teillä. :)
   Ajattelin tehdä noista lorukorteista postauksen, runot, kaavat jne.

   Poista
 4. Juu laminointi on kivaa....Töissä sitä tehdään paljon :)Nuo kotityö asioihin ei mielestäni yhtä ainoaa oikeaa vastausta olekkaan...siis maksetaanko niistä vai ei? Jokainen perhe itse tietää mikä on hyvä systeemi, mutta minusta omanhuoneen siivoamisesta ei kannata maksaa, kun taas niin sanotuista ylimääräisistä kotitöistä maksaisin vähän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtökohtaisesti meilläkin tekevät sen yhden homman päivässä josta ei makseta, vaihtoehtona on oman huoneen siivoaminen imurointeineen. Toisinaan myös tulee päivä jolloin se homma on valittava. :)
   Kaikesta ei tietenkään makseta normaaliin perhe-elämään omakotitalossa osallistumisesta. ;)

   Poista
 5. Meillä lapset ovat vielä pieniä mutta omien tavaroiden siivoaminen kuuluu heille joka ilta. Kunhan kasvavat niin kotitöihin saavat äin mukaan osallistua. Meillä kotona aina äiti sanoi ettei hänellekään makseta kotitöistä palkkaa niin miksi pitäisi lapsille.
  Aion varmaan jotain siltä ja väliltä omille lapsille kokeilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä kanssa periaatteessa olen ollut kotitöistä maksamista vastaan, mutta toisaalta kun me ei juuri lapsille leluja ym ostella synttäreiden ja joulujen ulkopuolella niin tultiin siihen tulokseen että joku mahdollisuus heillä pitää olla tienata ja hankkia haaveilemansa tavarat itse. ns. "raha ei tipu taivaasta", vaan aikuisetkin joutuvat sen eteen jotain tekemään. :)
   Kaikenlaisia variaatioita meilläkin on ollut eikä tämäkään varmasti ole viimeinen. :)

   Poista
 6. Hih, minäkin kun sain laminointikoneen, niin johan alkoi olla muovipäällysteisiä kortteja siellä täällä:)
  Tuo on kiva idea laittaa kotityöt korteille ja niitä saa sitten valita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo kaveri jo kommentoi että älä ny ittees sielä innostuspäissään laminoi! :D

   Poista
 7. Voi apua, ikuinen ongelma noi kotihommat ja maksaako vai ei. Meillä siis. Olen kokeillu jos jonkinlaista juttua, on ollu viikkorahaa ja kuukausirahaa jne, mutta ei mikään oikein toimi näin monen lapsen kanssa niin, että olisi tasapuolista kaikille. Aina on joku, joka tekee pienestäkin pyynnöstä ja sitten joku, joka ei tee yhtikäs mitään... ja sitten on aivan tyhmää maksaa samalla lailla kuitenkin kaikille. Mä myös periaatteessa vastustan sitä, että kotitöistä pitää maksaa... mun mielestä koti kuitenkin on yhteinen ja kaikkien pitäis siihen osansa antaa. Mutta pakko se vaan on ollu nöyrtyä maksamaan, että tekisivät. Onhan se vähän houkuttelevampaakin sitten ehkä tehdä niitä hommia..??

  Meillä on tällä hetkellä mielestäni toimivin systeemi ikinä. Tein lapsille ruudukot (niistä oli joskus postauskin), johon laitoin kotitöitä, à 1€. Ruudukko pelaa niin, että homman tehtyään laittaa ruudukkoon kotityötä vastaavan kirjaimen ja päivämäärän. Rahaa saa vain töitä tehtyään. Aika hyvin on toiminutkin. Listatut kotityöt on koirien lenkitystä, tiskikoneen tyhjentämistä, puiden kantamista, imurointia yms, ja jos tekee työn vain osittain, siitä saa sitten vain puolikkaan rastin.

  Oman huoneen velvoitan siivoamaan kerta viikkoon, ennen siivousta ei lähdetä kavereille tms (perjantaisin). Ja vaikka miten oon mielestäni opettanu, että vaatteet laitetaan pyykkikoppaan, niin siellä ne huoneiden lattioilla lojuu... joka lapsella. *huoh* Oon kuullu, että on ihan yleinen "vaiva" teineillä. Että oota vaan... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin se varmasti menee että kaikkia hienoja periaatteita voi olla mutta arki, todellisuus ja lasten erilaiset luonteet vaan muokkaavat niitä käytäntöjä.
   Meillä kanssa on välillä toi että ulos ei pääse ennenkuin huone on siisti, mutta se ei vielä paljon eskari-ikäisen mielenrauhaa hetkauta! :D
   pienet lapset, pienet murheet, isot lapset, isot murheet, niin kai se vaan menee!

   Poista
 8. Meillä ei vielä oo viikkorahaa tms. käytössä. Ei myöskään siivousavustusta.
  Ehkä mekin keksitään jotain kun sen aika koittaa. Toistaiseksi toimivat hyvin vielä pyynnöstä. Siivoavat leikit pois, vievät vaatteet pyykkikoriin, auttavat ruoan teossa tms. Kodin siivoukseen en ole vielä edes ajatellut ottaa mukaan. Saavat toki osallistua halutessaan ja osallistuvatkin mutta mä taidan olla aikalailla itse siivoavaa tyyppiä. Lasten huoneetkin välillä pyydän siivoamaan ja välillä siivoan itse. Ehkä sitten jos alkaisi tulla isompana vastahakoisuutta olis eri. Ja varmaan jotain oman huoneen imurointia tms. sitten joskus myös.
  Mä luulen että viikkoraha meillekkin tulee joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä taidat BIanca olla niin siistieydestä nauttivaa sorttia että koti pysyy paremmin "kuin itsestään" siistinä. Ja sun pieni on niin ihanan pieni, pari vuotta eteenpäin niin on taas jo eri tilanne.
   <3

   Poista
 9. Meillä isommilla tytöillä menee kuukausirahaa automaattisesti tilille. Tämä edellyttää että he siivoavat... ja tosi huonolla menestyksellä! Tänäänkin olen sanonut yksistä housuista 5 kertaa, ja edelleen ne ovat eteisen lattialla.
  Emilian kanssa voisin kyllä ottaa tuon sinun käytännön :) Olen ollut tosi tiukka siitä, että en siivoa muiden jälkiä, vaan huudan jokaiselle erikseen, että tuuppas käymään täällä. Voit arvata, että olen aika paljon äänessä ;)

  Nyt olen ottanut Emilian ja Ellen kanssa kovat ootteet ;) Eilenkin tytöt siivosivat huoneensa KOLME kertaa, sillä siinä vaiheessa kun siivous aloitettiin, en saanut jalkaa oven suusta sisään. He tykkäävät levittää kaiken, mutta eivät siivota.

  Kun menen Alexin huoneeseen, otan aina poitsun mukaan auttamaan. Annan tavaran, ja kysyn että mihin se kuuluu. Yritän opettaa, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Saman saisi välillä tehdä kyllä miehellekkin ;)

  Itse olen tosi tarkka, ja kun nämä muut meidän perheessä ei ole ihan samanlaisia, niin pinna on tietty välillä tiukalla ;)

  VastaaPoista
 10. Minäkin olen suunnitellut tuollaista rasti seinään systeemiä, mutta on jäänyt ajatustasolle. Niin kuin niin moni muukin suunnitelma. Meillä ei ole selkeää siivouspäivää vaan mieheni kanssa se siivoaa joka ehtii. Ollaan vuoropäivin kotona ettei tarvitse pieniä laittaa hoitoon ja näin siivous ajoittuu pääasiassa isompien kouluaikaan. Huoneensa isommat saavat siivota itse, sänkynsä pedata päivittäin, vievät roskat pyydettäessä, joskus tyhjentävät tiskikoneen tai imuroivat, jos erikseen pyydetään. Kuukausiraha ei ole ollut näihin sidonnaista, ei ole tarvinnut. Siitä maksan erikseen, jos isommat hoitavat 1- ja 3-vuotiasta, jos menen itse esim päiväunille (superharvoin). Useammasta pienemmästä hoitoavusta heidän kanssaan saatan ostaa esim Akun taskarin kiitokseksi. Pienet nyt auttavat innoissaan missä tahansa kotityössä, mutta lelujen keräämiseen täytyy patistaa ja tehdä se vielä yhdessä. Meillä koko siivoussysteemi on aika epäsäännöllistä, sillä menemme molemmat voimiemme äärirajoilla pienten sairastessa ja valvottaessa jatkuvasti. Paneudutaan tähän asiaan paremmin sitten, kun voimia on enemmän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvinhän toi teillä kuullostaa olevan reilassa! Ei sitä aina tarvii olla "systeemiä", kunhan hommat tulee hoidettua. Meillä meinasi lapsilla tulla keskenään kinaa kumpi on joutunut tekemään enemmän jne, koitetaan jos tämä selkeyttäisi tilannetta.. :)
   Tsemppiä arjen haasteisiin, nää on näitä ruuhkavuosia.. :)

   Poista
 11. Kiva idea! Täällä koulumaailmassa myös käytetään noita lappuja. Viisasta opettaa lapsille kotitöitä pienestä pitäen, omien kykyjen mukaan. Nimimerkillä myöhäistä meillä jo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulumaailmasta tämäkin idea on napattu :)
   ainahan sitä voi yrittää, katotaan miten sitten toimii kun lapset on vanhempia... ;)

   Poista
 12. Me muuten väsätään täällä Emilian kanssa kortteja parasta aikaa yhdessä:)
  Mulla on muuten pieni haaste sulle blogissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että tartuit ideaan, ehkä se motivoi taas muutaman viikon tekemään kotihommia! ;)
   kiiitos tunnustuksesta <3

   Poista
 13. Käyn täällä toisinaan lukemassa, mutta nyt raksakiireiden aikaan vähän vähemmän olen käynyt. Loistava idea nuo laminoidut lorukortit ja myös nuo tehtäväkortit - ehdottomasti otetaan uudessa kodissa käyttöön, kiitos vinkistä! ;)

  Laitoin sulle myös hömppähaasteen omaan raksablogiini (http://kotimatkallahailuotoon.blogspot.fi/).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Täytyypä lukaista ajan kanssa blogisi läpi :)

   Poista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!