lauantai 23. maaliskuuta 2019

Kestovanulappujen ompelu


Diy vanulaput syntyvät helposti jämäkankaista, eli ovat hyvä vaihtoehto tekstiilinkierrätykselle loppuunkäytettyjen vaatteiden 
ja pyyhkeiden osalta. Kestovanulaput ovat sekä ekologinen että taloudellinen ratkaisu.
Meidän huushollissa on kaksi naista jotka käytämme kasvovettä aamuin illoin, froteepuolen karheampi puoli taas on mukavasti hieman kuoriva kasvojen pesuun. Muitakin tarpeita vanulapuille silloin tällöin löytyy. 
Esimerkiksi kynsilakan poistoon toki vielä kaupan kertakäyttöisiä vanulappuja tarvitaan.

Onnekseni en ole vielä löytänyt sisäistä konmarittajaani, vaan ompeluinnon iskiessä pyyhekaapista löytyi kulahtaneita pyyhkeitä ja ompelulaatikosta vanhoja tilkuiksi jätettyjä söpöjä lastenvaatteita, tai ainakin niiden paloja. 
Kyllä, minulla on ompelulaatikko, vaikka ompeluinto ei montaa kertaa vuodessa iskekään. Sisäinen jemmarini siis hykerteli, 
kun näitäkin riepuja on tullut säästetyä.


DIY vanulaput


Ohje Kestovanulappujen ompeluun

  • Piirrä froteekankaaseen ympyröitä juomalasia apua käyttäen.
  • Piirrä riittävän napakkaan, pehmeään kankaaseen hieman isompia ympyröitä (esim. trikoo- flanelli- tai kollege)
  • Sileä kangas kannattaa jättää isommaksi, jolloin saat reunoista siistit.
  • Leikkaa
  • Yhdistä palat nuppineulalla
  • Ompele siksakilla (tai esim. kolmiaskelsiksakilla) reunat yhteen
  • Viimeistele leikkaamalla reunat siistiksi
  • Pese, käytä (toista)



ompeluohje vanulaput

  • Saumurilla homma olisi tietenkin vielä paljon kätevämpi ja nopeampi toteuttaa, mutta ei tässä ompelukoneenkaan kanssa kauaa nokka tuhise.
  • Mikäli et ole fiksoitunut vanulappujen pyöreään muotoon pääsee valmistusvaiheessa vielä helpommalla tekemällä neliön muotoisia lappuja. Tällöin suositellaan lekattavaksi noin 8 cm leveitä suikaleita jotka pätkitään neliöiksi.
  • Täydellisin materiaali tähän olisi kaiketi bambujoustofrotee jos sellaista sattuu kotoa löytymään, tai haluat ostaa kankaat projektia varten.
  • Mikäli haluat molemmilta puolilta pehmoisesta kankaasta valmistetun lapun voi sisään laittaa palan ohutta vanua tai froteeta, tai ommella flanelli, lakana tms. kangasta 3-4 kerrosta lappuun.
  • Virkkaustaitoiset pyöräyttelevät kestovanulappuja virkaten.
  • Kestovanulappuja voi myös ostaa, ja tukea näin esim. kotimaisia pienyrittäjiä.

Käytettyjä lappuja voi kerätä pyykkipussiin ja heittää muun 60 pyykin sekaan.
Omasta mielestä värilliset ja kirjavat kankaat ovat mukavampia jottei mahdolliset meikkivärjäymät heti näy.
Ohjeita näihin tuntuu olevan netti pullollaan, joten kannattaa googletella jos olet ohjeita noudattavaa sorttia 
ja kaipaat lisää vinkkejä!
Esimerkiksi Johannan ohje kangaskorjaamolla kestotiskirättien tekoon sisältää ammattimaiset ohjeet saumurin käyttäjälle,
Lumisiivet-blogista voit kurkata virkatun lapun ohjeen, ja lisää kierrätyslappujen ompelusta Turkooseista unelmista.


itsetehdyt vanulaput


Minua näiden valmistuksessa autteli tytär, jolle sanoin, että nämä on just sellaista mukavaa ompeluhommaa kun eivät ole niin justiinsa, ja tulee nopeasti valmiiksi. Tytär väitti, että toi on kuulemma just niin mun tyyli tehdä asiat!
Yritin hangoitella, että kyllä minä töissä ainakin olen tosi pikkutarkka ja varmistan laadun moneen kertaan, mutta tyttären
mukaan mun ompelu-, leipomis- ja askarteluhommia se ainakin kuvaa.
Näin voi kyllä hyvin olla!

Kun lapset olivat pieniä meillä käytettiin jonkun verran kestovaippoja, ja käytin ainoastaan pestäviä liivinsuojuksia.
Myös kesto pikkuhousunsuojat ovat minusta ihan jees, ja kestokassit aina kauppareissulla mukana.
Muutenkin erilaiset ekologisemmat ratkaisut ovat mieleisiä, mutta yleensä olen päätynyt valmiisiin kestotuotteisiin.
Välillä ompeluinto kuitenkin iskee, ja onhan se mukavan rentouttavaa puuhaa, sekä hauska ja käytännöllinen tapa hävittää kierrätystekstiili.

DIY vanulaput ompeluohje

Kauneimpiahan nämä meikäläisen tekeleet ei toteutukseltaan ole, mutta toimivia ja omasta mielestä ihan söpöjä.
Onko kestovanulaput sinulle tuttuja?

Iloista viikonlopun jatkoa,
Terkuin Taina

20 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki konmaritukseen tai muuten vain vaatekaapin siivoukseen. Aina kun löytyy vaatteista sellaisia joita ei voi enää myydä esim. kirpparilla. Värikylläisiä ovat lappuset ja tuovat varmasti hymyn suupieleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä lähtee kaikki ehjä ja käyttökelpoinen kiertoon, mutta lopulta kaikki vaatteet tulevat tiensä päähän. Tämä on hyvä keino kyllä tekstiilijäte-kuntoisen kierrätykseen. Trikoista ja pyyhkeistä kun ei voi kassejakaan ommella. Netissä näin lähinnä tyylikkäitä, yksivärisiä, harmaita tms lappuja, mutta omaan makuun iloiset kuviot sopivat paremmin. :)

      Poista
  2. Katselinkin jo instassa näiden pesulappujen kuvaa ja ovat kyllä tosi söpöläisiä. Hyvä idea muutenkin hyötykäyttää vanhat pyyhkeet ja kangastilkut. Saumurilla varmasti näitä tekisi hurjalla vauhdilla melkoisen määrän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos enemmän ompelisin saumuri olisi kyllä huippu, mutta mun ja lasten satunnaisiin projekteihin ompelukone riittää hyvin. Ja kiitos, söpöjä ja hauskoja näistä halusin, tyylikäät muotovaliot ei olisi ilahduttaneet yhtä paljon. :D

      Poista
  3. Ei ole tuttuja, mutta suorastaan nerokas idea ja noista tuli nättejä. Kiitos muuten sukkisjuttuvinkistä, ihan paras vinkki se sun. <3

    Ihanaa sunnuntaita. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiva jos vinkistä oli iloa! :D
      Ja kiitos, nämä mun versiot eivät tosiaan ole niitä tyylikkäimpiä, mutta hyväntuulisia ainakin. :)

      Poista
  4. Ei ole tullut mieleenkään, että itse voisin tällaisia ommella. Joka päivä kyllä käytän vanulappuja, joten näille olisi käyttöäkin.
    Kiitos vinkistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava jos oli uusi tuttavauus sinulle nämä. :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, helppoja tehdä ja kätsyjä käyttää. :)
      Iloista alkavaa viikkoa Outille! <3

      Poista
  5. Kiito ohjeesta! Olen tilannut Etsystä, mutta niiden materiaali imee esim. kasvovettä ihan hullun itseensä. Onko vinkkejä, mikä matsku olisi sellaista joka ei vetäisi itseensä aineita kuin kuiva sieni? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, toivottavasti ohjeesta on iloa! :)
      Olisiko ollut joskus Turkooseista Unelmista blogista kun luin lapuista, joissa oli muutama kerros lakanakangasta. Ne voisivat olla, näin äkkipäin ajatellen, sellaisia jotka eivät ime liikaa kasvovettä. Yllättävän vähän nämä trikoo-frotee laputkin kasvovettä turhaa mielestäni höräisee, trikoo puolelle kun laittaa kasvovettä niin jää ihan hyvin siihen, eikä kaikki imeydy vain froteeseen.
      Noita hienoja bambukankaita en ole kokeillut kun meillä ei sellaisia jämäpaloina ollut, mutta veikkaisin ettei niitä turhaan kehuta. :)
      Iloista viikon alkua! :)

      Poista
    2. Itse kokeilisin fleeceä tai velouria kasvoveden kanssa, nuo kun eivät heti imaise itseensä nestettä, toisin kuin trikoo, frotee ja edellä mainittu bambu :)

      Poista
    3. Kiitos "anonyymille"! :) Hienoa että vinkkejä tulee muiltakin, itse kun en varsinaisesti ole käsityöihminen. :)

      Itse miellän fleecen kestovaipoista niin, että oli ihoa vasten jäävänä kerroksena, eli läpäisi kosteuden imeviin kerroksiin ja pysyi kuivana, joten en sitä näihin ajatellutkaan. Silloin keskustelupalstoilla puhuttiin, että fleece oli "tukossa" jos sen pintaan jäi kostetutta.
      Voi tosiaan hyvin olla että muistikuvani on vanha tai väärä, vaippojen fleece on erilaista kuin vaikka vanhasta hupparista leikattava + se, että se käytään heti kaatamisen jälkeen, voisi tehdä fleecestäkin toimivan vaihtoehdon. Täytyypä kokeilla, kiitos vinkistä!

      Poista
  6. Piti heti tulla kurkistamaan, millaisia vanulappuja käsissäsi on syntynyt. Ihanan värikkäitä!Likakaan ei näy noissa niin helposti, kun värikkäät kankaat. On tämä niin hyvä idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Värikkäät ovat hieman armeliaampia vedenkestävien meikkien kanssa suhratessa. :D Nämä on kyllä huippuja; mukavia käyttää, ekologisia ja edullisia. :) Upeaa, että erilaiset kesto-tuotteet löytävät tietään yhä enemmän ihmisten koteihin, ja kässä-intoisille tarjoavat mukavaa puuhaa.
      Iloista ja aurinkoista alkavaa viikkoa teille! <3

      Poista
  7. Niin mainio idea!
    Ja saa hauskoja ja omannäköisiä lappusia.

    Aurinkoa viikkoosi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu tämä on kyllä hauska idea. :) Ostamalla tai tarkalla nypertelyllä saa fiinejä, rennolla käsityöotteella just sellaisia kun sattuu tulemaan. :D
      Ihanaa aurinkoista viikkoa sinne myös! <3

      Poista
  8. Miks en ole tätä hoksannut? :O Minä, joka sentään ompelin kestoliivinsuojia ja - vaippoja näiden kahden nuorimman aikana, kun se suurin hypetys rantautui.

    Hei kiitos! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta nämä muistuttavat yllättävän paljon kestoliivinsuojia! :D Meillä oli vain ostettuja kestovaippoja, yllättävää kyllä, ne meinivät myös käytettynä kaupaksi kuin kuumille kiville.
      Näitä ajattelin myös ommella lahjoiksi, saas nähdä, ehkä ensi jouluksi.
      Mutta mukava jos tästä tuli inspiraatiota! :)

      Poista
  9. Nämä vanulaput ovat tosi symppiksiä. Nyt minäkin tiedän miksi olen säilönyt vintille lapsiemme vauvabodyt. Saavat vauvabodeistaan ommeltuja kestovanulappuja, kun tulevat teini-ikään ja alkavat meikkaamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana suunnitelma! :) Bodyissä löytyy kyllä tosi söpöjä ja iloisia kankaita, joten niistä saa aamuhetkeä ilahduttavia lappusia. :)
      Suorastaan odotan että pääsen joskus näkemään sinun version kestovanulapuista, sulla on niin ihania käsitöitä aina että tälläinen ei kässä-harrastajakin inspiroituu! <3

      Poista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!