tiistai 6. marraskuuta 2012

Kotitreenauksesta


Mia on kysellyt tuosta meidän crosserista ja pari muutakin kysymystä on tullut siitä miten mä kotona jumppailen. Kerron nyt vähän siitä, ja mielellään myös kuulisin miten te saatte liikunnan ujutettua arkeen.

Meidän crosseri on Tunturin C35. Pari vuotta sitten oli paikallisessa urheilukaupassa vesivahinko hävitysmyynti josta tuo lähti -70% alennuksella. Erittäin tyytyväisiä ollaan tuohon kyllä oltu, vaikka ovh:lla ei varmasti olisi ikinä raaskittu ostaa.
En juurikaan käytä mitään hienoja ominaisuuksia, lukuun ottamatta intervalliohjelmia sekä kilometri- ja kalori- laskureita. Liike on tarpeeksi rullaava, verrattuna niihin halvempiin versioihin jotka olivat ensiksi harkinnassa - niissä liike oli tökkäävämpi ja muistutti enemmän portailla kiipeämistä - tuota käytän myös "juoksumattona" eli jaloilla saa juostua normaalisti vaikka käsillä vatkaa. Tuleepahan sitä "luuliikuntaa" eli tömähdyksiä, vaikkei raitista ilmaa tulekkaan.

Yleensä teen n. 45 min. intervalliohjelman, jonka lisäksi lihaskuntoa 9 kg käsipainojen, 8 kg kahvakuulan, painavahkon jumppa-hulavanteen sekä jumppapallon kanssa.
Samalla katson ruutu.fi / katsomo.fi / yleareensta jotain ohjelmaa. Viimeaikoina mm. Elämä Pelissä, Super Marjo, Vain Elämää ja Uutisvuoto. Jotain hömppää johon ei varsinaisesti tarvitse keskittyä mutta jonka seurassa aika kuluuu.
Alle listasin liikkeitä joita teen aina crossaamisen välissä / lopuksi.
Kaikki kuvat ovat netistä kopsailtuja!Jumppapallon kanssa on hyvä tehdä vatsarullauksia ja punnerruksia,
sekä käyttää sitä tukena rintalihasliikkeissä ja hauiskäännöissä.

Nuo lihasliikkeet teen yleenä 9 kg painoilla.
Lisäksi teen ojentajia, selkää, perus punttiliikkeitä.


Kahvakuulan kanssa lempiliikkeeksi on muodostunut vatsarutistus istumaan nousten yhdistettynä ranskalaiseen punneruukseen alhaalla, siis vieden kuulan pään taakse ojentaja-liikkeenä.
Mukavan tehokas alleille ja keskivartalolle.

Muitakin lihasliikkeitä on mukava tehdä kuulan kanssa,
tosin kahvakuulatunnilta tuttua heilutusta tulee harvoin tehtyä kotona.Ja jumppahulavannetta pyörittelen 2-10 min, suuntaa vaihdellen.
Vaikka treenailla ehtii paljon harvemmin kuin haluaisi tulee siitä aina mahtava olo! Liikunta on ollut mulle ihan lapsesta saakka luonnollinen osa elämää, tapa rentoutua ja ladata akkuja.
Selkeästi on myös alkanut huomata todeksi sen että sekä lihasvoima että lihasten joustavuus heikkenevät iän myötä.
Pyrinkin kotitreenissä tekemään aerobista- ja lihaskuntoa sekä venyttelemään joka kerta.

Lopuksi pyrin siis venyttelemään koko kropan läpi.
Lonkankoukistajat,  vartalon kierrot, selän pyöristys viemällä jalat pään yli lattiaan. Takareidet, yläkroppaa...

Sitten virkistävä suihku ja avot - mahtava olo!


Tämä jumppakokonaisuus tulee tehtyä 2-3 kertaa viikossa. Aikaa siihen käytän 1-2 tuntia. Ajankohta on joko A:n päiväunien aikaan jos isommilla on hommaa kavereiden kanssa, tai lasten mentyä nukkumaan klo 20 jälkeen eli ei ole ns. lapsilta pois. 
Jos saan vapaata päivällä voin käydä hölkällä / sauvakävelemässä / hiihtämässä, mutta usein äidin treeniaika jää sinne iltaan jolloin tuonne pimeyteen ei huvita lähteä.

Tämän lisäksi pyrin käymään kerran viikossa ohjatuilla tunneilla Fiilis Fitnesillä jolloin olen usein muutaman tunnin putkeen kun lähtemään "pääsen", lukkarista riippuen yhdistellen zumbaa, kahvakuulaa, body pumppia, mutta ainakin täti-balettia.

Minulle ei ikinä ole ollut kauneusihanne langanlaiha nainen, vaan terve, hyvinvoiva ja urheilullinen. Itselleni tärkeintä treenaamisessa on sen tuoma hyvä olo niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimelläkin. Olen paremmalla tuulella ja energisempi, eikä ole vaivoja ja särkyjä kun jaksaa pitää itsestäänkin huolta.
On myös mukavaa että paino pysyy normaalissa ja vaatteet mahtuvat päälle.
Toki 3 jätti-isoa raskautta, herkuttelut ja ruuhkavuosirumbat ovat tehneet tehtävänsä kroppaan enkä edes kuvittele että näyttäisin vielä siltä 20 vuotiaalta urheilijalta.
Eikä pidäkkään. 

Lempi rentoutumis liikkeeni iltaisinLiikunnalla pyrin ensisijaisesti kokonaisvaltaiseen hyvään oloon johon kuuluu yhtä suurina palikoina hyvä puhdas ravinto, riittävä lepo sekä korvien välin kunnossa pitäminen mieluisten asioiden tekemisellä ja mieluisten ihmisten kanssa aikaa viettämällä. 

Kotona treenaillessa ei mene aikaa matkustamiseen ja homman voi tehdä kun sopiva rakonen ilmaantuu. Kotitreenin sudenkuopia ovat aloittamisen vaikeus ja se että juttuja ei tule tehtyä ihan "loppuun saakka" kuten tekisi ohjatulla tunnilla.

On helpompaa pysytellä siellä "mukavuus alueella" ja tehdä vain sen verran kuin helposti jaksaa. Kehitystä ei siis ehkä tapahdu, mutta pysyypähän terveys yllä.

Minulle on myös vaikeaa ottaa aikaa "itsekkäästi" omiin juttuihin. Olenkin opetellut ajattelemaan että kotityöt eivät tekemällä lopu eivätkä mihinkään häviä, ja että hyväntuulinen äiti on koko perheen etu.


Olisi kiva kuulla treenailevatko muut kotosalla, ja jos, niin miten?

Vai miten olette yhdistäneet liikunnan ja itsestä huolehtimisen ruuhkavuosiin?

Tähän varmaan passaisi toivotella reipasta viikkoa kaikille piipahtajille! ;)

Terkuin Taina

19 kommenttia:

 1. Vau Sä!
  Mun ainut juttu jota jaksan tehdä on muutama joogaliike :D
  Mä hyväksyin mun löllerö-selluloosa-vatsan noin 1,5 v sitten. Ei sitä vaan saa enää sileeks. (tosin mun ainut kokeilu-keino oli olla syömättä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo eipä tässä enää nuorennu, mutta pitää yrittää vähän hidastaa kelloja.. ;)

   Poista
 2. Mä koitan treenailla kotona mutta hirveän huonosti saan aikaiseksi. Kaipaan ehkä enemmän salia ja kunnon painoja. Jumpissa en käy muutenkaan :)
  Hyvää ylläpitoahan se olisi kotitreenikin ja varsinkin tällä hetkellä kroppa kaipaa kiinteytystä! ;)
  Mä kävin ennen uusinta vauvaa salilla aamulla. Lähdin kotoota 6.20 ja 7.20 olin takaisin. Silloin täällä vasta heräiltiin.
  Juoksemassa kävin iltaisin kun mies kotiutui tai myös aamukuudelta. Nyt oon taas käynyt juoksemassa vauva mukana (ei vaan onnistu ihan koska vaan refluksivauvan kanssa joka hyvin harvoin pystyy olemaan vaunuissa). Aamulla heti herättyä on paras hetki.

  Sun jumppailut ja treenimäärät vaikuttaa just hyviltä! Kyllä noilla saa jo aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluisin reenata aamuisin, mutta meillä lapset haluaa herätä aiemmin kuin minä, ja mies vikana...
   sä oot kyl niin ahkera! :)

   Poista
 3. Mä koitan treenailla kotona mutta hirveän huonosti saan aikaiseksi. Kaipaan ehkä enemmän salia ja kunnon painoja. Jumpissa en käy muutenkaan :)
  Hyvää ylläpitoahan se olisi kotitreenikin ja varsinkin tällä hetkellä kroppa kaipaa kiinteytystä! ;)
  Mä kävin ennen uusinta vauvaa salilla aamulla. Lähdin kotoota 6.20 ja 7.20 olin takaisin. Silloin täällä vasta heräiltiin.
  Juoksemassa kävin iltaisin kun mies kotiutui tai myös aamukuudelta. Nyt oon taas käynyt juoksemassa vauva mukana (ei vaan onnistu ihan koska vaan refluksivauvan kanssa joka hyvin harvoin pystyy olemaan vaunuissa). Aamulla heti herättyä on paras hetki.

  Sun jumppailut ja treenimäärät vaikuttaa just hyviltä! Kyllä noilla saa jo aikaan :)

  VastaaPoista
 4. Voi... nyt mua "hävettää" oma laiskuus :/ Olen siis niin kausikuntoilia ja nyt on se laiska vaihe menossa! Jumppapallo löytyy, käsipainot myös ja kuminauhat (jolleivat ole jo hapertuneet).
  Tällä hetkellä ainoo mitä teen, on sauvakävely ja sitäkin laiskasti... eli totuus on, että ainoa hyötyliikunta tulee kävellessä kameran kera jossain (että sillee...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä pitää liikkua just sen verran että itsestä tuntuu hyvältä! :) ja liikuthan sä, kameran kanssa ainakin, onhan sekin liikkumista! :)

   Poista
 5. Tutkijan työn etuja, että voi keskellä päivääkin käydä juoksemassa tai punttarilla :). Yleensä pohjille teen crossarilla, ostin viimeisenkin käyden täykkäreitä. Yhtä monipuolisesti ei ole tullut tehtyä kuin sä :( Nykyään tulee jo vieroitusoireita, jos joskus tulee välipäivä... Iltaisin ei kyllä enää jaksa!

  Nanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä kyllä oon niin ahkera, liuta lapsia ja elukoita ja yks reenaa JOKA PÄIVÄ! mutta tohon kun pääsis, että tulee niin hyvä fiilis että pakko tehä joka päivä! (ja näyttäis yhtä hyvältä!)

   Poista
 6. Minä ja liikunta. Haalea muisto vain. NO kerran viikossa zumba, yleinen häröily lasten kanssa ja tänään EKA KERTA SATAAN VUOTEEN KUNTOSALILLE. *tuuletus*

  Nyt alkaa kaksihampainen kaivata maitoa ja aamupäiväunia.

  Halipus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sä pusket niiden rattaiden kanssa siellä meneen päivät pitkät! kyl niitten salienkin aika taas tulee! :)

   Poista
 7. Hyvät vinkit olit laittanut, kiitos! Ja kuvatkin! Asun maalla ja töiden jälkeen illalla ei oikein monesti tule lähdettyä kylille liikkumaan. Katuvaloja siis ei ole siispä kotona pitää jumpata ainakin kerran viikossa kunnolla. Kerran viikossa käyn salilla, kerran Pilateksessa ja kerran perusjumpassa. Kävellä pitäisi useammin, myönnän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan tossakin paljon! Kiva jos kuvista on iloa! :)

   Poista
 8. Vau, mitkä liikuntaohjeet!Kiitos! Mä käyn jumpparyhmässä, jumppaan kotona ja lenkkeilen. Lisäliikunta teks kyllä hyvää..Kenties vielä innostun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä telkkariohjelma motivoi kummasti, ei edes huomaa tekevänsä kun vaan saa aloitettua. :)

   Poista
 9. Nostan hattua, kun jaksat kotona treenailla. Itsellä aina hyytyy alkuinnostuksen jälkeen. Tänä vuonna olen yrittänyt raahata itseni salille muutaman kerran vkossa, sillä jos sinne pääsee, niin varmasti tulee tehtyäkin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on mun tekosyy kattoo telkkaria! :D salille olisi kyllä ihana päästä, jotenkin en muka ehdi ikinä...

   Poista
 10. Kiva! :)
  KÄÄK, mulle tuli hiki jo pelkästä katselemisesta ;)
  Mun selkä on niin huono, etten pysty istumaan edes lattialla jalat eteenpäin, saatikka tuota sinun lempparirentoutumisliikettä. AUTS!
  Hävettä, kun jossain käsketään pyöristämään selkä, niin mun kädet jää puoli metriä maasta, selkään ottaa niin kipeää:(
  Huomenna olen menossa (jos saan kaverin) uudelle salille, kun niillä on avoimet päivät. Käyn kokeilemassa yhtä tanssituntia. Tykkään tanssia ihan hirveesti :)
  Juoksumatolla juoksen tai nykyään kävelen, kun nivelet on ihan p**na. Uimassa alan, ensi viikon tiistaista lähtien, käymään aina Mikin nikkarin jälkeen :) Ehkä tämä kunto tästä alkaa pikkuhiljaa paranemaan :)

  Ja kiitos muuten kommentistasi ♥ Oikein hyvää viikonloppua teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Crosseri vois tosiaan olla sulle ihan hyvä vaihtoehto jo nivelet on huonona! Tanssiminen on ihanaa - ennen se oli mullakin työ, nyt vaan harvinaista herkkua, ja lähinnä tuolla täti-baletissa pyllistelyä.. :D

   Poista

Kiitos paljon käynnistä ja kommentistasi!